Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Welke bijdrage wil de Brabantse Netwerkbibliotheek (BNB), het samenwerkingsverband tussen de achttien Brabantse basisbibliotheken en Cubiss, de komende jaren leveren aan de ontwikkeling van Brabant en haar inwoners? Waar staat de BNB voor en wat zijn haar grootste uitdagingen? Wat is er nodig om die uitdagingen aan te gaan? Hoe doen we dat in samenhang en samenwerking? En hoe zorgen we ervoor dat de bijdrage van de BNB ook zichtbaar en herkenbaar is?
Nederland verandert naar een netwerksamenleving. Communities worden – al dan niet bewust – steeds belangrijker. Tegelijkertijd neemt de individualisering toe en lijken maatschappelijke tegenstellingen eerder groter dan kleiner te worden. In die veranderende wereld heeft de bibliotheek een belangrijke functie. De bibliotheek heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een standalone organisatie naar een netwerkpartner. Zo vervult de bibliotheek binnen de lokale gemeenschap veel verschillende taken. In opdracht van de gemeente, en vaak ook in opdracht van bijvoorbeeld het onderwijs. De bibliotheek is in de regionale taalnetwerken niet meer weg te denken. En steeds meer bibliotheekvestigingen zijn onderdeel van multifunctionele accommodaties, waarin niet alleen de voordeur en het dak worden gedeeld, maar ook vaker gezamenlijke programmering aan de orde is.
Die verbindende functie van de bibliotheek staat centraal in dit beleidsplan. De achttien Brabantse bibliotheken en Cubiss willen in Brabant een netwerk vormen dat andere netwerken bereikt en verbindt. Een netwerk dat daarmee inspireert en waarde creëert. Een netwerk dat Brabant en haar inwoners elke dag weer een beetje beter, slimmer en mooier maakt.
Frédérique Assink
Voorzitter Vereniging van Brabantse Bibliotheken
Directeur-Bestuurder Bibliotheek VANnU
Henk Snier
Directeur-Bestuurder Cubiss
Bibliotheken zetten volop in op verandering. Het beschikbaar stellen en uitlenen van boeken blijft de kerntaak, maar steeds vaker staat dit in dienst van een bredere maatschappelijke vraag. Waar bibliotheken vroeger informatie veelal passief aanboden, is het in context presenteren van informatiestromen een ontwikkeling die de afgelopen jaren doorzet en zich verder ontwikkelt. De bibliotheek past zich aan en verandert mee met haar omgeving. Door tot actie aan te sporen, is de bibliotheek een actief onderdeel van de samenleving.
Die samenleving is de afgelopen jaren behoorlijk op de schop gegaan. Met name de razendsnelle opkomst van de smartphone en social media hebben ervoor gezorgd dat communicatie steeds vlugger en vluchtiger gaat, informatie snel beschikbaar is en voor iedereen toegankelijk is – waardoor ook de verspreiding van bijvoorbeeld nepnieuws in een stroomversnelling raakt.
Twitter en Facebook zijn overal. Jongeren zorgen voor de snelle groei van platforms als Instagram, Snapchat en WhatsApp, waarmee zij continu met elkaar in verbinding staan en waarmee in korte tijd miljoenen gebruikers worden bereikt. Wifi en 4G vormen de infrastructuur waarop de samenleving draait. Vrijwel alles wat met kennis en informatie te maken heeft, is digitaal geworden. Dat ook de overheid, maatschappelijke instellingen en bedrijven verwachten van burgers dat zij aangesloten blijven bij deze ontwikkelingen, blijkt bijvoorbeeld uit initiatieven als mijnoverheid.nl, digitaal bankieren en het online maken van afspraken bij gemeente en andere instanties.
Dat vraagt veel van de flexibiliteit van burgers.
Voor een goed functionerende samenleving is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk mensen mee blijven doen. Ieder op zijn eigen niveau en op basis van zijn eigen capaciteiten. Voor de bibliotheek ligt hier een prachtige opgave. Want wie biedt onbeperkt toegang tot informatie zonder dat daar een commercieel belang bij wordt gediend? Wie zorgt ervoor dat je kennisneemt van nieuwe en andere meningen dan die uit je eigen ‘filter bubble’? Waar kun je heen als je meer wilt weten over specifieke onderwerpen en daar met anderen écht over in gesprek wilt? Wie versterkt het onderwijs met extra aandacht voor lezen en leesplezier? Welke organisatie vormt de basis van taalhuizen en taalnetwerken? Waar zijn makersplaatsen ingericht om je ideeën te realiseren? Inderdaad, als maatschappelijke basisvoorziening is de bibliotheek nu relevanter dan ooit.
De Brabantse Netwerkbibliotheek versterkt de maatschappelijke participatie van Brabanders. Dit doen wij door hun kennis en ontwikkeling te stimuleren vanuit een actieve bijdrage aan netwerken. Hiertoe zet de BNB de vijf bibliotheekfuncties* innovatief in. Daarbij streeft de BNB een aantal maatschappelijke effecten na:
Voorwaardelijk hiervoor zijn:
Vanuit dit hoofddoel heeft de BNB acht thema’s vastgesteld waar ze de komende jaren aan werkt.
Deze acht thema’s vallen onder twee overkoepelende hoofdrichtingen.
Gedreven door de ontwikkelingen in de samenleving, zet de Brabantse Netwerkbibliotheek de komende beleidsperiode in op een aantal thema’s. Om relevant te blijven voor haar lokale omgeving en partners onderscheidt de BNB twee hoofdrichtingen:
De bibliotheek kan alleen functioneren als zij middenin de Brabantse samenleving staat. Woorden als ‘zichtbaar’, ‘betrokken’, ‘laagdrempelig’ en ‘netwerkorganisatie’ komen dan al snel naar voren. De BNB wil meer zijn dan dat. Als agent of social change is de bibliotheek zowel fysiek als digitaal aanwezig in de lokale gemeenschap om te verrijken, te verrassen en te verleiden. Dit wordt onder meer gerealiseerd door een aanpak gericht op communities, groepen van betrokkenen rond een bepaald thema, waar de bibliotheek zowel onderdeel als aanjager van is. De bibliotheek ziet kansen, staat open voor initiatieven en creëert mogelijkheden voor haar gebruikers, haar partners, haar medewerkers en zichzelf – als maatschappelijke partner in het hart van de samenleving.
Door te programmeren vanuit de mogelijkheden die de collectie (in de breedste zin van het woord, dus fysiek, digitaal en menselijk) biedt, verbindt de bibliotheek mensen en partijen die anders niet met elkaar in aanraking zouden komen. De rol die de BNB wil spelen op het gebied van lezen, leren en educatie blijft daarbij onverminderd groot. Bibliotheken ondersteunen Brabanders blijvend op het gebied van lezen en leren. De nadruk ligt hierbij op de thema’s Jeugd en Onderwijs en Participatie en Zelfredzaamheid*. De BNB richt zich op de ontwikkeling van alle Brabantse burgers, maar maakt daarin dus wel keuzes.
* zie bijlage 2: Relatie met landelijke ontwikkelingen
Jeugd en Onderwijs
Voor de groep 0- tot 18-jarigen wordt de ondersteuning aan vve, po, vo en mbo in de vorm van de Bibliotheek op school of een vergelijkbare aanpak voortgezet. Het bevorderen van leesplezier is een belangrijk instrument voor een betere geletterdheid, een grotere woordenschat, een sterkere verbeeldingskracht en een goed ontwikkeld analytisch vermogen. De bibliotheek is als expert dé partner van de Brabantse onderwijsinstellingen als het over lezen gaat. Op landelijke lijnen zet de BNB een ‘Brabantse plus’. De BNB wil jongeren bijvoorbeeld nadrukkelijk betrekken zodat het aanbod vanuit de bibliotheek goed aansluit bij hun wensen en behoeften. Brabantse jongeren krijgen hiermee de mogelijkheid om zelf bij te dragen aan de programma’s en inrichting van de bibliotheek.
Participatie en Zelfredzaamheid
Bibliotheken bouwen hun activiteiten rondom het bevorderen van de geletterdheid van de Brabantse burgers in de Taalhuizen verder uit. De BNB schaalt van Taalhuizen op naar Leerhuizen. Daarbij vindt een verbreding plaats naar alle basisvaardigheden. Dat betekent dat ook financiële, juridische, digitale en gezondheidsvaardigheden aan bod komen. De bibliotheek is daarmee een belangrijke lokale aanbieder van informeel leren. En de bibliotheek draagt bij aan de versterking van Brabant en de Brabanders.
Herkenning en erkenning
De maatschappelijke waarde die de bibliotheek creëert, is en blijft zichtbaar in de communicatie en de positionering van de bibliotheek. Verhalen van de bibliotheek zijn feitelijk de verhalen van haar gebruikers en samenwerkingspartners. De bibliotheek is zichtbaar door hen. Het zichtbaar maken van de waarde van de bibliotheek is belangrijk omdat juist binnen samenwerkingsverbanden het stempel ‘mede mogelijk gemaakt door de bibliotheek’, bijdraagt aan de (h)erkenning van de bibliotheek.
De bibliotheek maakt mensen rijker, mensen maken de bibliotheek rijker. De BNB zet de komende jaren sterk in op verjonging, vernieuwing en verandering bij de bibliotheekmedewerkers, ongeacht hun functie. Verjonging heeft in dit geval weinig met leeftijd te maken, maar alles met dúrven veranderen en wíllen vernieuwen. De kwaliteit en het vakmanschap van de medewerkers bepalen het succes van de BNB. Als de bibliotheek de eerder beschreven rol van maatschappelijke verbinder wil nemen, behouden en uitbouwen en uitdragen zijn de medewerkers haar belangrijkste kapitaal. De BNB ziet de bibliotheekmedewerker daarom als spil om die verbinding mogelijk te maken – ongeacht hun leeftijd, functie, aard of lengte van hun dienstverband.
De rol van de community librarian wordt door de bibliotheek verder ontwikkeld en uitgebouwd. Door te investeren in bibliotheekmedewerkers van alle leeftijden, die onderdeel willen zijn van deze vernieuwing en verandering. Dit vraagt om een aanpassing van de huidige medewerkers. De noodzakelijke attitudeontwikkeling wordt zowel bottom-up gevoed, vanaf de werkvloer dus, als vanuit het beleid zoals dat door het management wordt opgesteld en uitgevoerd.
Verbindend leiderschap is een belangrijke voorwaarde voor de bibliotheek als maatschappelijk verbinder. Zowel leiderschap vanuit het management van de bibliotheken als persoonlijk leiderschap vanuit de medewerkers. Medewerkers van de BNB dragen bij aan de Brabantse samenleving vanuit een nieuwsgierige, ondernemende, initiërende en open attitude en zijn gericht op het verbinden van mensen en organisaties. Het ‘verhaal van de bibliotheek’ is daarin belangrijk. Hiermee presenteert de bibliotheek zich ook als aantrekkelijke en uitdagende werkgever. Initiatieven voor training en opleiding worden zoveel mogelijk in samenwerking met partners ontwikkeld en uitgevoerd. Dat kunnen landelijke partijen als de Koninklijke Bibliotheek zijn of lokale en regionale opleidings- en onderwijsinstellingen.
De verbinding vindt niet alleen met de buitenwereld plaats. Ook binnen het netwerk worden projecten, concepten en ideeën gedeeld, en wordt het delen van specialistische kennis gestimuleerd. Bibliotheekmedewerkers zijn gericht op het delen van kennis binnen de gehele BNB en hebben de mogelijkheid deze kennis in te zetten bij andere bibliotheken dan die van henzelf. Dit gebeurt vanuit een cultuur die gericht is op delen en niet zozeer vanuit een structuur. Bibliotheken met dezelfde plannen en ambities rond specifieke thema’s dagen elkaar actief uit om hun ideeën in samenwerking te realiseren en hun opgedane kennis en ervaring te verspreiden binnen het Brabantse bibliotheeknetwerk.
Dit meerjarenbeleidsplan geeft de richting aan die Cubiss en de achttien Brabantse basisbibliotheken de komende jaren volgen. Samen werken we binnen de Brabantse Netwerkbibliotheek (BNB) aan de rol van elke bibliotheek als maatschappelijk verbinder en focussen we op de ontwikkeling van de bibliotheekmedewerker als netwerker.
Dit beleidsplan gaat over wat de BNB wil bereiken met de middelen die door de provincie Noord-Brabant in de periode 2019-2021 beschikbaar worden gesteld. Daarmee geeft dit beleidsplan invulling aan de wettelijke provinciale taak, zoals die is beschreven in de Wet Stelsel Openbare Bibliotheken (Wsob). De hoofdtaak van de provinciale ondersteuningsinstellingen wordt daarin als volgt beschreven:
Artikel 16. Provinciale ondersteuningstaken
1.Een provinciale ondersteuningsinstelling is verantwoordelijk voor de distributie van fysieke werken door middel van het interbibliothecaire leenverkeer binnen de provincie of provincies waardoor zij wordt gesubsidieerd of in stand gehouden.
2.De provinciale ondersteuningsinstellingen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor:
a.distributie van fysieke werken door middel van het interbibliothecaire leenverkeer tussen de provincies; en
b.ontwikkeling van innovaties ten behoeve van de lokale bibliotheken, in overeenstemming met de Koninklijke Bibliotheek in verband met haar coördinerende taak.
Voor de bovengenoemde taak stelt de provincie Noord-Brabant de komende jaren € 2,5 mln. per jaar ter beschikking. Het betreft hier een structurele begrotingssubsidie. Het grootste deel van dit plan gaat over de invulling van het begrip ‘innovaties ten behoeve van de lokale bibliotheken’. De jaarlijkse kosten van logistiek bedragen € 0,8 mln. Dat betekent dat voor de innovatie van de lokale bibliotheek € 1,7 mln. per jaar beschikbaar is.
Transport en logistiek (het interbibliothecaire leenverkeer) zijn een provinciale taak. De Wsob zegt hierover het volgende:
Artikel 15. Interbibliothecair leenverkeer
1.Alle lokale bibliotheken en provinciale ondersteuningsinstellingen nemen deel aan het interbibliothecaire leenverkeer.
2.Deelname aan het interbibliothecaire leenverkeer houdt in ieder geval in:
a.op verzoek van een lokale bibliotheek ter beschikking stellen van fysieke werken ten behoeve van gebruikers van die bibliotheek;
b.op verzoek van een gebruiker doen van een verzoek als bedoeld in onderdeel a aan de daarvoor in aanmerking komende bibliotheek; en
c.distributie van fysieke werken door provinciale ondersteuningsinstellingen
De taak van de Cubiss, en daarmee die van de provincie Noord-Brabant, concentreert zich op de in artikel 15-2c en artikel 16-2a genoemde verantwoordelijkheid voor het deel transport en logistiek.
Met de in dit beleidsplan beschreven uitgangspunten sluit de BNB aan bij de uitgangpunten zoals die zijn geformuleerd in de Gezamenlijke Innovatieagenda van Koninklijke Bibliotheek, Vereniging Openbare Bibliotheken, Samenwerkende POI’s Nederland, Ministerie van OCW, Interprovinciaal Overleg en Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Centraal in deze innovatieagenda staan vier prioriteiten
voor de innovatie in het openbaar bibliotheeknetwerk:
Door permanent te innoveren wil het bibliotheeknetwerk een aantoonbare bijdrage leveren aan:
Op die wijze levert het bibliotheeknetwerk een bijdrage aan het realiseren van de doelen die in het Actieprogramma Tel mee met Taal en in de Ambitie-agenda van de Leescoalitie zijn geformuleerd, aan het bereiken van digitale ambities die de KB in haar beleidsplan heeft genoemd en aan het bevorderen van gelijke kansen.
Door permanent te innoveren wil het bibliotheeknetwerk een aantoonbare bijdrage leveren aan het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie van burgers die niet over voldoende vaardigheden beschikken om goed te kunnen meekomen in de maatschappij of die een leesbeperking hebben. Het bibliotheeknetwerk helpt, in afstemming en samenwerking met andere organisaties, deze burgers hun vaardigheden (basisvaardigheden zoals taalvaardigheid, leesvaardigheid, digitale vaardigheid) te ontwikkelen, sociale cohesie te bevorderen en ongelijke kansen en segregatie tegen te gaan en levert daarmee een bijdrage aan het vergroten van de maatschappelijke kansen van het algemene publiek en het realiseren van de geformuleerde doelen in Tel mee met Taal en de Leescoalitie.
Door permanent te innoveren wil het bibliotheeknetwerk bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van iedereen. Als lid van de bibliotheek of als gebruiker van de bibliotheekdienstverlening of als bezoeker van een vestiging of bibliotheekwebsite wordt iedereen staat gesteld zich als individu te ontplooien en een leven lang te leren.
Door permanent te innoveren (en te digitaliseren) wil het bibliotheeknetwerk de uitleenfunctie effectiever en efficiënter organiseren. Ook wil het bibliotheeknetwerk nieuwe (bedrijfs)modellen en nieuw aanbod ontwikkelen en uittesten die kunnen bijdragen aan een vitaal en dekkend netwerk van bibliotheekvoorzieningen. Zo kunnen middelen worden vrijgespeeld om de maatschappelijk-educatieve functie van de bibliotheek verder uit te bouwen en tijd en geld in te zetten op de nieuwe klantbehoeften.
Waarde door verbinding - Meerjarenbeleidsplan Brabantse Netwerkbibliotheek 2019-2021 is de weerslag van een aantal bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de Brabantse bibliotheken en Cubiss in de periode juni – november 2017.
De tekst is tot stand gekomen met behulp van iedereen die bij deze sessies betrokken is geweest.
Copyright: Cubiss Brabant
Tekst: Boudewijn van der Lecq, Cubiss Brabant
Interviews en eindredactie: Swaans Communicatie
Fotografie geïnterviewden: Boyd Brian Smith
Concept, creatie & technische realisatie: soul.builders Eindhoven